понедељак, 06. мај 2013.

Удаја и крунисање

Свештено крунисање Цара Николаја II и Царице Александре Фјодоровне
(Успенска црква Московског кремља, 14/26. мај 1896)
"Венчање је заказано за 11. фебруар 1392, на празник светог мученика Власија. Уочи тога дана у Великој цркви Свете Софије служено је свеноћно бденије. Још од ране зоре око ограђеног дворишта испред цркве, покрај велике наткривене крстионице, и на тргу над којим се уздизао величанствени Јустинијанов стуб, тако висок да се цар Јустинијан на коњу лако могао уочити и са мора, окупљало се мноштво људи... " (56)

Детаљан опис Манојловог и Јелениног венчања и уједно крунисања, дао је руски путописац Игњатије из Смоленска ("Хожденіе Игнатія Смоленина", подъ редакціею С. В. Арсеньева, Санкт-Петербургь 1887, Правосл. Палест. Сборникь, 11, томь IV, вып. 3, 12-13). Млетачке и ђеновљанске документе који потврђују Игњатијево сведочење наводи И. Ђурић (Сумрак Византије, 67-69). (58)

На слици горе представљено је последње царско крунисање обављено према православном обреду. Сам црквени обред коме је у присуствовао Игњатије из Смоленска у Светој Софији у Константинопољу 1392. године, мало се разликује од обреда обављеног у Успенској цркви Московског кремља 1896. године...

Нема коментара:

Постави коментар