петак, 12. новембар 2010.

Деспот Дејан и задужбине Дејановића

Поседи деспота Дејана (према Миодрагу Рајичићу)
Опис деспота Дејана и његове супруге дат је према фресци из цркве Св. Јована Богослова у селу Белову (М. Рајичић, Севастократор Дејан, стр. 20-21). Ова црква се као Дејанова задужбина помиње и у студији академика Владимира Р. Петковића, Стари српски споменици у Јужној Србији (1924): "У области Ћустендила (турско име Константинове Бање, седишта Константина Драгаша) налази се чувена црква Спасовица коју краљ Стефан Дечански за успомену на крваву битку код Велбужда (1330. год.) у којој Бугари беху до ногу потучени, па у њој погибе и њихов цар Михаил, подиже на месту на коме се он за време битке налазио са својим штабом.
У Колуши црква Св. Ђорђа, седиште митрополита ове области; црква Госпођино Поље (XIV век); у селу Слокоштици цркве Благовештења, Св. Николе, Св. Арханђела, Св. Димитрија и Св. Петке, које су поуздано подигнуте за време Константина Драгаша (+1394). Нешто даље у области Радомира и у Знепољу Дејановићи подигоше многобројне цркве. Тако код села Белова (више жељезничке станице Земен у Бугарској) Душанов властелин и рођак Дејан подиже цркву Св. Јована Богослова (Земенски манастир), а код Цариброда у Поганову Константин Драгаш подиже такође цркву Св. Јована Богослова. По свој прилици су за време овога истога подигнуте и старе цркве у области Трна и Брезника (у Бугарској)". (14)

1 коментар:

  1. Саша Станковић10. јун 2013. 15:17

    У Јабланичком и Пчињском округу забележено је неколико предања о Костантину Драгашу Дејановићу, већ помињаном побратиму Краљевића Марка. Раде Костадиновић у црнотравским легендама наводи да се данашње место Црна Трава до Косовског звало Вилин Луг. Наиме, на путу за Косово знепољски војвода Дејан се успавао са војском од миришљаве траве и тако закаснио на бој. Дознавши за пораз српске војске од муке је проклињао место са миришљавом травом и назвао га Црном Травом, а планину на којој се успавала војска Чемерник. По другом предању насеље Предејане је добило назив, јер је војвода Дејан баш ту чуо како је Косовска битка изгубљена и од тада се у народу прича како је битка на завршена „пре Дејана“. Такође, по једном предању власотиначко село Дејан је добило име по војводи Дејану, а место где се предала српска војска Турцима зове се Преданча. Постојање ових предања не чуди када се зна да је граница између државе кнеза Лазара и државе Костантина Драгаша Дејановића била је код села Свођа.

    Чланак ПОБРАТИМ КРАЉЕВИЋА МАРКА У НАШЕМ КРАЈУ
    Часопис ЧИГРА Гимназија ``Стеван Јаковљевић`` Власотинце
    Саша З. Станковић

    ОдговориИзбриши