петак, 5. новембар 2010.

Велбужд

Велбужд - остаци средњевековног утврђења на падинама Осогова
"Може се рећи да су прве године живота принцезе Јелене... биле обележене непомућеном срећом и спокојством. Провела их је у утврђеном граду Велбужду где се у то време налазио очев двор. Град се уздизао на шумовитим планинским обронцима, изнад широке долине којом је протицала река Струма". (11)

Велбужд се данас налази у Бугарској и зове се Ћустендил (Кјустендил – "Константинова бања").  Овај назив дали су му Турци управо по Јеленином оцу, Константину Драгашу, коме је град био престоница. Код Велбужда, који је по свему судећи у састав средњевековне српске државе ушао још у време краља Милутина,  одиграла се 28. јула 1330. године велика битка у којој је војска Јелениног деде краља Стефана Дечанског, и његовог сина, краљевића Душана, потукла бугарску војску. У бици је погинуо и бугарски цар Михаило. (11)

1 коментар:

  1. То место је заиста предивно. Треба га лично доживети и осетити. Иначе, битка код Велбужда браћи Бугарима је остала у добоком (наравно негатоивном) сећању тако да када Србин дође тамо не могу да пропусте да је помену. Разумљиво...

    ОдговориИзбриши