понедељак, 14. октобар 2013.

Путописац

Ruy González de Clavijo (+1412)
"Током боравка на Западу Манојло је, тражећи помоћ, упућивао изасланства и на шпански двор, али без већег успеха. Обећане ратне галије нису стигле. Шпански дипломата Руј Гонзалес Клавихо, који је сада допутовао у Царство Ромеја, одсео је у Пери одакле је, на Царев позив, бродом прешао Златни рог и искрцао се недалеко од цркве Светог Јована Крститеља..." (107-108)

Руј Гонзалес де Клавихо, амбасадор и путописац у служби шпанског краља (Енрике III од Кастиље), налазио се на челу посланства које је 22. маја 1403. године кренуло на двор монголског кана Тимура у Самарканд (данашњи Узбекистан). Успут су обишли Родос, Константинопољ и Трапезунт. На циљ су стигли у септембру 1404. године. Међутим, када је у фебруару 1405. Тимур умро, Клавихоово посланство је изгубило смисао, па су пошли натраг и у марту 1406. вратили се у Шпанију. Током све три године путовања Клавихо је водио дневник (Embajada a Tamorlán) у коме је детаљно и живо описивао места које су посетили и локалне обичаје. Сачувана су два преписа овог путописа која се чувају у националној библиотеци у Мадриду. Штампан је у Севиљи 1582. године, под насловом "Vida y hazañas del Gran Tamorlán, con la descripción de las tierras de su imperio y señorío" ("Живот и дела Великог Тамерлана, са описом земаља његовог царства"). (108)
Читав текст Клавиховог дневника на енглеском можете да прочитате овде: Narrative of the embassy of Ruy Gonzalez de Clavijo to the court of Timour at Samarcand, A.D. 1403-1406.

.

Нема коментара:

Постави коментар