среда, 14. јануар 2015.

Битка код Ангоре

Битка код Ангоре – монголска минијатура
"...Бајазит је даље појачао опсаду Константинопоља и сада се већ свима чинило да је Ромејима коначно дошао крај. Становништво, проређено и обесхрабрено, све више је било за то да се Град без борбе преда Турцима. Малобројне браниоце предводио је француски официр Шатоморан, а из Млетака су допловиле још две галије како би браниле прилаз цариградској луци.
Када је изгледало да је све изгубљено, Турци су неочекивано претрпели пораз у крвавој бици код Ангоре, у лето 804. године од Пророковог преласка из Меке у Медину. Монголски кан Тимур је османлијску војску у потпуности уништио, а султана Бајазита заробио. Био је то уједно свшетак осмогодишње опсаде Цариграда и опасност по царство је за дуже време отклоњена. Цара су радосне вести затекле у Паризу, где је боравио по повратку из Лондона. Решио је да одмах крене кући". (96)

У Ангорској бици сукобили су се 28. јула 1402. године (код данашње Анкаре) Турци Османлије под командом султана Бајазита I (1360-1403) и Монголи под командом татарског емира Тимура (1336-1405), познатог и као Тамерлан. Из битке је као победник изашао Тимур, док је султан Бајазит, кога је војска издала, ускоро умро у заробљеништву. Пораз код Ангоре прекинуо је за извесно време турску експанзију. (96)

Нема коментара:

Постави коментар