недеља, 1. август 2010.

Икона из манастира Поганово

Пресвета Богородица и свети Јован Богослов
У манастиру Поганово је више од 500 година чувана изузетна двострана византијска икона с краја 14. века, дар царице Јелене. На икони су с једне стране представљени ликови Богородице и св. Јована Богослова, коме је манастир и посвећен, а са друге стране Чудо у латонском манастиру. За време Првог Светског рата Бугари су икону однели, и сад се већ скоро читаво столеће налази у збирци крипте Св. Александра Невског у Софији.
"...Поводом очеве смрти Јелена у октобру исте године заједно са мужем прилаже цариградском манастиру Светог Јована Претече сто односно пет стотина златних перпера, за душу, како је остало забележено, 'блаженог и великославног господара Србије, господина Константина, оца моћне нам и свете господарке и владарке'. Такође, преузела је на себе обавезу да доврши изградњу манастира у кањону реке Јерме, северно од Трна и Зеленграда, који је као ктитор почео да подиже њен отац. Манастиру је поклонила и двострану икону, на којој се са предње стране налазе ликови Богородице и светог Јована Богослова, а на полеђини представа једног чудесног догађаја. Утеху јој је донело то што је неколико месеци након очеве погибије родила трећег сина, коме су дали име Теодор, по Царевом брату, деспоту Мореје". (80)

2 коментара:

  1. Kako je moguće da država Srbija nije uspela da za sto godina izdejstvuje vraćanje ikone u Manastir Poganovo?

    ОдговориИзбриши
  2. Требало би направити Фејс Бук петицију за враћање покрадених икона из ове Српске задужбине или тако нешто! Икона треба да се врати у манастир Поганово на иконостас (ако га има јер данашњи новаторци избацују иконостасе).

    ОдговориИзбриши